tirsdag den 22. maj 2012

Havregrynskiks og nutella

Min kære onkel fyldte år i går. I den anledning skulle han jo have en lille gave, hvilket blev en hjemmelavet en af slagsen :)

Jeg besluttede mig for at lave nogle havregrynskiks og hjemmelavet nutella. Begge opskrifter fandt jeg på Valdemarsro's hjemmeside.


-


Opskrift på hjemmelavet nutella med crunch

- 100 gram chokolade, jeg brugte 60% Manjari fra Valhrona
- 50 gram ristede hasselnødder
- 1 dl piskefløde
- 40 gram smør, stuetemperatur

Rist først hasselnødderne i ovnen ved 180 grader i 5-6 minutter på en bradepande til skallen revner og bliver sprød. Tag hasselnødderne ud af ovnen og gnid dem mod hinanden, så skallen falder af. 2/3 af nødderne puttes i en foodprocesser - hak dem fint. De kan også hakkes fint på et skærebræt. Den sidste 1/3 del af nødderne hakkes groft, de skal sørge for der kommer god crunch i nutellaen.

Hak chokoladen og kom chokoladen og de finthakkede nødder i en skål. Varm fløden op i en gryde til kogepunktet og hæld den over chokolade/nødde-blandingen. Rør godt rundt. Smuldr smørret ned i blandingen og rør godt rundt, til smørret er opløst. Til sidst puttes de grofthakkede nødder i og nutellaen hældes på glas.

Stil nutellaen på køl - der kan den holde sig en uges tid :)

Næste gang vil jeg nok bruge lysere chokolade, måske 40% Jivara fra Valhrona. Det var en meget stærk chokoladesmag, men ellers super lækker nutella!


Havregrynskiks - cirka 15 styk.

- 100 gram blødt smør
- 3 dl havregryn
- 2 dl hvedemel
- 1/2 dl rørsukker
- 1 dl kogende vand
- 1/2 tsk bagepulver
- 1/2 tsk havsalt

Smør og sukker blandes sammen. 1 dl kogende vand hældes over havregrynene i en skål. Bland mel, salt og bagepulver sammen - ælt kort alle ingredienserne sammen. Det skal ikke æltes så meget, bare dejen er jævn. Saml dejen og kom den i en pose i køleskabet i en times tid. Tag derefter dejen ud af posen og tril den ud på en bordplade, drysset med mel. Stik kiksene ud med et glas, en udstikker eller skær dem ud. Sæt kiksene på en bageplade, prik lidt i dem med en gaffel og bag dem i ovnen - varmluft - ved 180 grader i ca 15 minutter.

De smagte super godt! Har gemt resten i en lille bøtte, som jeg spiser med et stykke ost på som et lille mellemmåltid :)  Bare kom i gang - super nemt og virkelig lækkert!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar